Uitgaan zonder alcohol: een tutorial

Op zoek naar jouw foto van NIX op de Westlandse Cross? Deze bekijk je hier:     NIX18_klein

TIP 1! Zorg ervoor dat je iets paraat hebt om over te praten – iets dat niks te maken heeft met het feit dat je niet drinkt

Niet drinken gaat gepaard met verantwoording afleggen. Want er is altijd wel zo’n leeftijdsgenoot in de buurt die denkt dat het cool is als hij een peuk opsteekt, en dat graag bevestigd ziet als anderen hem volgen. Als zo iemand dan vraagt waarom je niet meedoet aan het zuipfestijn, dan word je gedwongen tot een antwoord. Daar sta je dan, met je verantwoordelijke gedrag, niet toe te geven aan de groepsdruk die aanzet tot het nuttigen van alcohol… Je kunt dan maar beter een gevatte comeback achter de hand hebben. Iets van: “Ik drink niet omdat ik morgen fris wil zijn voor mijn date met [beroemdheid]” of: “Ik ben momenteel hersencellen aan het sparen.” Ik noem maar wat. Als het maar afleidt van zo’n debiele vraag.

TIP 2! Houd afstand van mensen die wel drinken

Dronken mensen tetteren namelijk EXTREEM HARD IN JE OOR!!!

TIP 3! Maak gebruik van je superkrachten

Voor je 18e mag je geen alcohol drinken omdat je brein er helemaal scheef door groeit. Wat betekent dat? Dat alcohol dom maakt. Op de lange termijn, maar ook op de korte. Sterker nog, als jij nuchter blijft ben je slimmer dan alle zatte mensen om je heen. Maak daar gebruik van! Dit is je kans om mensen hun diepste geheimen te ontfutselen. Of neem uitgebreid foto’s van dat achterlijke dronken gedrag, waar je mensen later mee kunt chanteren. Of vraag je uitgeleende geld terug aan iemand die zich daar in nuchtere staat meestal onderuit weet te lullen. En ook niet geheel onbelangrijk: jij weet gewoon weer veilig thuis te komen na je feestje!

TIP 4! Drink al het andere van de kaart

Er zijn genoeg alternatieven naast bier, mixjes en wijn. Maar om nou de hele avond alleen maar cola, sinas of spa rood te drinken is ook zo saai. Probeer daarom alles een keer gedronken te hebben. Als je bij de Fristi aankomt weet je dat het tijd is om naar huis te gaan. Het houdt de dingen overzichtelijk.

TIP 5! Dans en spring die energie eruit zonder er als een idioot uit te zien

Als je je handen niet vol met glaswerk hebt kan je tenminste goed je moves op de dansvloer oefenen. Bovendien voorkom je plakkerige handen en ondergeknoeide kleding omdat je glas tijdens het dansen leegklotst, zoals bij dronken dansers gebeurt. En in plaats van duizelige dronkenmanspassen kan jij volluit je energie kwijt zonder dat je maag ineens omdraait en met uitstekende balans.

TIP 6! Geniet de volgende dag van geen kater

Niet drinken werpt natuurlijk zo z’n vruchten af. De volgende dag zonder kater opstaan is misschien wel de chillste. Als je dus ‘s ochtends je bed uit veert, neem dan vooral een momentje voor jezelf om te genieten van je vitaliteit en het feit dat je geen kleerscheuren hebt opgelopen door onbekende oorzaak.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Alcohol

Een biertje, mixdrankje of wijntje op zijn tijd, kan toch geen kwaad? Maar alcohol heeft ook vervelende gevolgen.

Wist je dat alcohol:

 • een giftige stof is?
 • kan zorgen voor geheugenverlies?
 • je lever ongeveer 1,5 uur nodig heeft om één glas alcohol af te breken?
 • je sneller aangeschoten of dronken raakt, omdat je lichaam nog in de groei is?
 • je bewusteloos kunt raken en je ademhaling kan stoppen als je veel te veel drinkt?
 • je verslaafd kunt raken aan alcohol?

Hoeveel alcohol zit er in een glas?

Elke soort drank heeft zijn eigen glas. Het formaat van het glas is aangepast aan het alcoholpercentage van de drank. Dat heet een 'standaardglas'.

Hoe sterker de drank, hoe kleiner het glas. Daarom is een bierglas dus groot, en een borrelglaasje klein. Maar er zit evenveel alcohol in: ongeveer 10 gram.

Gevolgen van alcohol

Als je alcohol drinkt, merk je dat je ineens veel meer durft. Je spreekt makkelijker iemand aan. Je wordt brutaler. Of je doet dingen die je anders nooit zou doen. Bijvoorbeeld dronken scooter rijden, met iemand zoenen of zelfs naar bed gaan. En misschien vergeet je dan een condoom te gebruiken. Kijk op Dancer.drugsinfo.nl om te zien wat er met je gebeurt als je alcohol drinkt.

Ben je benieuwd wat de gevolgen op lange termijn kunnen zijn? Lees dan meer op Alcoholinfo.nl.

Waarom krijg je een kater?

 • Misselijk: alcohol irriteert het maagslijmvlies, waardoor je je misselijk voelt of zelfs moet overgeven.
 • Brak: als je alcohol drinkt, moet je vaker plassen. Daardoor verlies je veel vocht en word je de volgende dag wakker met een droge mond en voel je je moe, slap en lusteloos.
 • Hoofdpijn: tussen je hersenen en je schedel zit een dun laagje vocht. Omdat je ook dit vocht verliest, botsen je hersenen als het ware tegen je schedel. Daardoor krijg je hoofdpijn.

Tip: je kunt een kater proberen te voorkomen door elk glas alcohol af te wisselen met een groot glas water.

Waarom pas alcohol na je 18e?

Alcohol drinken is ongezond. Dat kun je hierboven lezen. Maar dat het ongezond is, geldt voor jongeren nog meer dan voor volwassenen. Waarom? Je lichaam en je hersenen zijn nog in ontwikkeling. Alcohol verstoort die ontwikkeling. Daardoor werken je hersenen dus minder goed. En dat zou jammer zijn. Toch?

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

 1. Vera

  Beantwoorden

  Wanneer komen de foto’s ?

  1. Wendela van de JGZ

   Het is de bedoeling dat de foto’s op 9 juli online komen!

Laat een reactie achter