Jezelf dood zuipen lijkt de mode

Het aantal jongeren dat zóveel alcohol naar binnen giet dat ze naar het ziekenhuis moeten worden afgevoerd, blijkt belachelijk hoog. In 2014 belandde een recordaantal van 681 sukkels in het ziekenhuis door alcoholvergiftiging.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren onder de 18 op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis belanden door het drinken van vijf of meer glazen alcohol tijdens één gelegenheid. De comazuipers, zoals ze ook wel spottend wordt genoemd, drinken te snel teveel alcohol achter elkaar, en werkten zichzelf daarmee de vernieling in. Als iemand dan de boel onderkotst mag hij zich gelukkig prijzen, want ondanks de hersenschade neemt de dreiging van een coma af. Maar als iemand in hoog tempo drank naar binnen werkt en niet hoeft over te geven, wordt de concentratie alcohol in het bloed en in de hersenen zó hoog dat diegene bewusteloos en in coma raakt. Uiteindelijk raakt het lichaam dan zo verdoofd dat het ademhalingscentrum ook verlamd raakt. Het eindstation is dan een hartstilstand. Als er dan geen ambulance in de buurt is, is het gauw met je afgelopen.

Het alcoholgebruik onder jongeren blijkt toe te nemen naarmate het schoolniveau afneemt. Maar ook leeftijd speelt mee, alleen gek genoeg niet wat je zou verwachten: juist naarmate jongeren richting een volwassen leeftijd gaan lijkt het zogenaamde “binge drinken” toe te nemen. Stom natuurlijk, want je verwacht van iemand die ouder is dat ‘ie wel een beetje kan nadenken over de gevolgen.

Hoe oud ben jij en hoe ga jij met alcohol om?

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Comazuipen

Wanneer je zoveel drinkt dat je bewusteloos raakt, wordt dat comazuipen genoemd. Dit is ernstige alcoholvergiftiging. Binge-drinken betekent dat je in korte tijd heel veel alcohol drinkt.

Wat is alcoholvergiftiging?

Er zijn verschillende vormen van een alcoholvergiftiging en bij de een treedt alcoholvergiftiging eerder op dan bij de ander. Als je veel drinkt en moet overgeven is dat al een vorm van alcoholvergiftiging.

Bij ernstige alcoholvergiftiging heb je zoveel alcohol in je bloed dat je zenuwstelsel wordt verdoofd, waardoor je ademhaling kan stoppen en je bewusteloos kunt raken.

Van alcohol word je dom?

Het is heel belangrijk dat je niet te jong begint en niet te veel drinkt. Je hersenen ontwikkelen zich tot je ongeveer 25 bent. Alcohol verstoort deze ontwikkeling, waardoor de verbindingen in je hersenen minder goed worden aangelegd. Daar kun je de rest van je leven last van houden. Een avondje veel drinken, is dus een flinke tik voor je hersenen.

Een black-out krijgen

Als je te veel drinkt, kun je ook een black-out krijgen. Dit wil zeggen dat je de volgende dag niet meer weet wat er gebeurd is. De herinneringen komen later ook niet meer terug.

Praat over alcoholgebruik

Maak je je zorgen over je eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders? Praat er dan over over met iemand die je goed kunt vertrouwen. Over je eigen alcoholgebruik kun je ook praten met je huisarts.

Je kunt ook anoniem bellen of chatten met iemand van Alcoholinfo.nl: 0900-1995 (10 ct p/m).

Is iemand bewusteloos?

Als iemand niet meer aanspreekbaar is of bewusteloos raakt, bel dan direct 112. Blijf bij elkaar, houd elkaar in de gaten en vraag eventueel een volwassene om hulp.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter