Is waterpijp roken veilig?

De waterpijp, ook wel shisha of hubble bubble genoemd, wordt traditioneel veel gerookt in restaurants en cafés in het Midden-Oosten. De tabak is zoetig omdat het smaakt naar honing, kokos, appel of aardbei. Dat maakt ook steeds meer Nederlanders nieuwsgierig. Maar wat zijn de effecten en de risico’s? Is waterpijp roken net zo schadelijk als sigaretten? Dit filmpje geeft antwoord op deze vragen.


Een filmpje van het Trimbos-instituut.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Waterpijp roken

Waterpijp roken ziet er heel gezellig uit. Toch is het ongezonder dan het roken van sigaretten en minstens zo verslavend. Daarom mag je voor je 18e nog geen waterpijptabak kopen.

Filtert het water de rook?

Nee. De rook stroomt door het water, maar wordt niet gefilterd. De schadelijke stoffen komen dus gewoon in je longen terecht.

Schadelijke stoffen

Als je waterpijp rookt, krijg je dus dezelfde schadelijke stoffen binnen als wanneer je een sigaret zou roken. Bijvoorbeeld nicotine, koolmonoxide, teer en zware metalen. Ook als je fruittabak gebruikt!

Bovendien rook je een waterpijp veel langer dan een sigaret: je neemt meer trekjes. Daardoor komen er dus ook meer schadelijke stoffen in je longen terecht. Bekijk ook het filmpje op Rokeninfo.nl.

Hoeveel jongeren roken waterpijp?

UIt een landelijk onderzoek uit 2012 blijkt dat 23% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar minimaal één keer een waterpijp heeft gerookt. Bij 15-19 jarigen was dat in 2012 44%.

Risico's van de waterpijp

Naast de gevolgen van het roken van tabak, heeft het roken van een waterpijp nog meer risico's:

  • Van de koolmonoxide die je inademt, kun je hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Het roken van de waterpijp kan zelfs bij eenmalig gebruik leiden tot koolmonioxidevergiftiging.
  • Als je de waterpijp deelt met anderen, heb je kans op infectieziekten zoals herpes (koortslip) en de ziekte van Pfeiffer.
  • Rokers van de waterpijp inhaleren dieper doordat het water de rook afkoelt en daardoor de luchtwegen minder irriteert.
  • Ook meeroken van de waterpijp is schadelijk.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter