Van blowen word je dommer

In heel de wereld wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van softdrugs voor je lijf. Een professor uit Australië heeft 165 wetenschappelijke onderzoeken uit de afgelopen 20 jaar met elkaar vergeleken en kwam tot de conclusie dat blowen je hersenen kan beschadigen als je er jong mee start.

Dat roken slecht is voor je lijf geldt natuurlijk ook voor het roken van een joint. Maar veel mensen weten niet precies wat het met je hersenen doet. Een paar hijsjes van een blowtje kan je aardig suf maken. Iemand die geblowd heeft ziet er vaak ook duf uit, met rooddoorlopen, hangende ogen. Maar een blower denkt ook langzamer na en kan dingen minder goed onthouden. Dit alles lijkt voor de blower een tijdelijk effect, want op een gegeven moment is het uitgewerkt en voel je je weer wat scherper. Maar de onderzoeken laten zien dat blowen op de lange termijn je hersenen echt aantast.

Als je op jonge leeftijd begint met blowen kan je geheugen blijvende beschadiging oplopen. Dan word je dus al op veel jongere leeftijd zo vergeetachtig als je opa. Onderzoekers hebben ook de intelligentie van jonge gebruikers getest. Uit het resultaat bleek dat hun IQ lager is dan het gemiddelde IQ van leeftijdsgenoten die geen drugs gebruiken. Blowers zijn dus gewoon een stukje dommer.

Ook blijkt dat blowen de kans op geestelijke ziektes verhoogt, zoals schizofrenie. Zeker bij mensen die gevoelig zijn voor een psychische aandoening, omdat het bijvoorbeeld in de familie zit.

Dus wil je niet het risico lopen om de rest van je leven de gevolgen te merken van de “pretsigaret”? Last te krijgen van verwarrende psychoses, hallucinaties of een angststoornis, of simpelweg een beetje dom te worden… dan kan je beter niet gaan blowen.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Blowen

Wiet kan je onder andere een lachkick, vreetkick, of een ontspannen gevoel geven. Maar wiet heeft ook negatieve gevolgen.

Is blowen verslavend?

Ja. Als je vaak blowt, bestaat de kans dat je verslaafd raakt. Je kunt met wiet, net als met alcohol, beter voorzichtig omgaan.

Blowen, waarom niet?

 • Van blowen kun je misselijk worden, hoofdpijn krijgen en je duizelig voelen.
 • Als je een dip hebt of niet zo lekker in je vel zit, kun je je van wiet nog slechter gaan voelen.
 • Wiet beïnvloedt je concentratie, je reactievermogen en je korte termijn geheugen. Hierdoor heb je meer moeite met school of je werk.
 • Wanneer je jong start met blowen, heb je een grotere kans dat je later verslaafd raakt.
 • Wiet kan een verstorend effect hebben op de ontwikkeling van de hersenen.
 • Door blowen loop je meer kans op het krijgen een psychische stoornis. Jongeren lopen meer risico dan volwassenen.

Paniekaanval of flauwvallen

Soms valt het helemaal verkeerd. Je kunt dan een paniekaanval krijgen, angstig worden of flauwvallen. Het enige wat je dan kunt doen, is wachten tot het overgaat.

Stoppen met blowen. Hoe doe je dat?

Misschien blow je weleens en wil je graag stoppen of minder blowen. Deze tips kunnen je vast helpen:

 1. Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt stoppen of minderen.
 2. Bewaar de lijst ergens waar je hem vaak ziet.
 3. Maak een plan hoe je dit wilt aanpakken.
 4. Zorg dat je niet in de verleiding komt: kom niet op de plek waar je altijd blowde.
 5. Vraag hulp aan iemand die je vertrouwt zoals vrienden of familie.
 6. Als je een trekje aangeboden krijgt, zeg dan rustig en duidelijk nee.
 7. Als de ander niet wil luisteren, zeg dan nog een keer duidelijk nee.
 8. Bedenk van tevoren wat je gaat doen als je zin krijgt om te blowen.
 9. Blijf positief, je kunt het!

Hulp bij het stoppen met blowen

Als je hulp wilt, kijk dan op de website Cannabisdebaas.nl of Cannabisondercontrole.nl. Daar kun je testjes doen, vragen stellen en online advies krijgen. Je kunt ook bellen, chatten of mailen met de Drugs Infolijn: 0900-1995 (10 ct. p/m).

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter