Slachtoffers pesten vinden hulp op internet

Pesten gebeurt steeds vaker buiten school en op internet. De drempel om dan op school hulp te zoeken is voor veel jongeren te hoog. Maar ook mensen die op school gepest worden vinden het vaak moeilijk om hierover te praten. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei websites die hulp bieden.

Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan pesten. Toch zijn er nog steeds jongeren die er plezier uit halen om een ander te kwetsen, kleineren, belachelijk of onzeker te maken. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) doet 30% van de middelbare scholieren wel eens mee met pesten. Dat gebeurt niet meer alleen op school. Het komt steeds vaker voor dat er online geruchten of leugens worden verspreid, kwetsende foto’s worden verstuurd, bedreigingen worden geuit of mensen online worden gediscrimineerd of opgelicht. Ook een nepprofiel aanmaken op jouw naam en dan beledigende informatie verspreiden om jou te beledigen, kwetsen of beschadigen is cyberpesten. Een op de vijf jongeren wordt via social media gepest.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren het moeilijk vinden om met hun ouders of leraren te praten als ze gepest worden. Ze zoeken liever anoniem hulp voor hun problemen. Op Pestkoppenstoppen.nl kan je buiten school en anoniem allerlei handige tips en trucks leren, die je kunnen helpen om het pesten te stoppen of er beter mee om te gaan. Je vindt er bijvoorbeeld advies hoe je op een betere manier kunt reageren en hoe je omgaat met de negatieve gevolgen van pesten.

Als je vooral last hebt van cyberpesten kan je ook terecht op de website Meldknop.nl. Hier vind je advies waarmee je het cyberpesten eventueel zelf kunt oplossen. Lukt het niet om je probleem zelf op te lossen, dan kan deze site je doorverwijzen naar een organisatie die je helpt met een oplossing. Voor de ernstige gevallen biedt Meldknop.nl ook informatie, bijvoorbeeld over wat strafbaar is en hoe je je voorbereidt op een aangifte bij de politie.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Cyberpesten

Pesten via internet, cyberpesten dus, is net zo erg als gewoon pesten.

Tips om cyberpesten te voorkomen

 • Houd je wachtwoord en inlognamen geheim, ook voor vrienden.
 • Denk goed na over wat je over jezelf op internet zet en welke foto’s je erbij zet.
 • Als je op school op Twitter of Facebook zit, log dan altijd uit als je klaar bent. Maar ook als je even weg bent van je plek! Zo kan niemand zomaar op jouw profiel.
 • Doe aardig, wees zelf geen pestkop. Kan jouw bericht kwetsend zijn? Plaats het dan niet of schrijf het anders op.

Wat kun je doen tegen cyberpesten?

 • Uitloggen.
 • De pester blokkeren.
 • Niet terug-pesten! Dat maakt het erger.
 • Pestmailtjes negeren: niet openen en niet beantwoorden.
 • Alle berichten of mailtjes bewaren, zodat je ze als bewijs kunt gebruiken.
 • Nare opmerkingen op je profielpagina kun je verwijderen (maak een schermafdruk als je bewijs wilt verzamelen).
 • Als je weet wie het doet, zeg dan duidelijk tegen diegene dat je wilt dat het stopt.
 • Doe verder net of het je niks kan schelen, dan heeft de pester er geen plezier aan.
 • Heeft iemand een foto of filmpje van jou op een website gezet? Vraag dan de beheerder om die direct te verwijderen.

Praat over cyberpesten

Blijf er niet alleen mee zitten. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Laat ook een paar berichten zien. Samen kun je een oplossing bedenken.

Je kunt ook anoniem bellen of chatten met bijvoorbeeld De Kindertelefoon. Ze hebben ook een forum waar je je verhaal kunt delen met andere jongeren. En kijk op of Pestweb.nl voor tips en informatie over cyberpesten.

Meldknop.nl

Als je via internet gepest wordt, ga dan naar de website Meldknop.nl. Daar vind je informatie en een link naar de juiste online hulp. Afhankelijk van jouw situatie, krijg je advies over wat je het beste kunt doen.

Wordt iemand anders gepest?

Als je ziet dat iemand anders gepest wordt, kijk dan niet weg. Laat die persoon weten dat je het gezien hebt en dat je het vervelend vindt. Praat met anderen over het pesten en hoe jullie samen kunnen helpen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter