6 redenen voor twijfels aan je relatie

Het is heerlijk om verliefd te zijn en die liefde beantwoord te krijgen. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms loopt het wel eens wat minder in een relatie. Het is niet altijd even makkelijk om daarmee om te gaan.

Liefde overwint alles, zeggen ze wel eens. Helaas is de liefde niet altijd sterk genoeg. Als de eerste verliefdheid eraf is, kunnen de twijfels komen en dat geeft een rotgevoel. Zeker als je er geen raad mee weet. Maar er kunnen ook andere dingen spelen waardoor je gaat twijfelen aan je partnerkeuze. Een aantal dingen die je in de gaten moet houden:

1. Je geliefde gaat niet respectvol met je om
Het belangrijkste in een relatie (in élke relatie) is respect. Respect is rekening houden met elkaars gevoelens. Als de ander je vaak uitscheldt of zelfs mishandeldt, dan is dat ronduit respectloos. Maar het kan ook gebeuren dat je partner heel lief is als je met z’n tweeën bent, maar in gezelschap gaat hij of zij ineens (vervelende) grapjes over je maken of je voor schut zetten. Ook dan zit er iets niet helemaal goed in je relatie. Je hoort respectvol naar elkaar te zijn, zelfs als de eerste verliefdheid een beetje over raakt.

2. Er wordt tegen je gelogen
Als je erachter komt dat je partner tegen je liegt, de waarheid verdraait of dingen verzwijgt, dat is dit een duidelijk teken. Vertrouwen is een belangrijke eigenschap van een goede relatie.

3. Jullie zien elkaar nooit
Het is wel zo gezond om een eigen leven te hebben naast je relatie. Je moet immers ook naar school of werken, je hebt hobby’s en niet te vergeten, andere vrienden… Maar als je een relatie hebt moet je ook aandacht aan elkaar besteden. Dat moet natuurlijk van twee kanten komen. Er moet een gezonde balans zijn in het geven van ruimte en juist bij elkaar zijn. Als je allebei blij bent met de hoeveelheid tijd die je samen doorbrengt, zit het goed.

4. Je geliefde kan je geen moment met rust laten
In het begin van je relatie wil je geen moment zonder elkaar zijn. Maar als de eerste verliefdheid eraf is, heb je allebei ook ruimte nodig voor je eigen dingen. Als je geliefde steeds aandacht vraagt en bevestiging van je liefde nodig heeft, of je eindeloos berichtjes blijft sturen, kan het zelfs tegen die persoon gaan werken. Ook hiervoor geldt: er moet een gezonde balans zijn in het geven van ruimte en juist bij elkaar zijn. Praat erover als dat niet zo is.

5. Je vrienden/familieleden mogen je vriend(in) niet
Tsja, lastig punt natuurlijk. Als vrienden of familie negatief zijn over jouw geliefde, dan kan dat hard aankomen. Maar zo iemand zal dat niet zomaar doen. Je beste vrienden en familie houden van je, kennen je goed en willen het beste voor jou. Probeer erover te praten om erachter te komen of het terecht is of niet. En houd in gedachten dat hun advies uit een goed hart komt.

6. Je geliefde heeft een hekel aan jouw vrienden/familie
Ze hoeven echt geen beste vrienden te worden natuurlijk, maar als je (nieuwe) vlam heel negatief is over jouw familie, of pogingen doet om de band met vrienden te verpesten, dan is er iets goed mis. Je hebt niet voor je familie gekozen, maar je familieleden zijn, als het goed is, voor altijd in je leven. Familiebanden zijn dus heel wat waard, net als vriendschappen. Daar mag iemand niet zomaar in gaan stoken, ook niet degene met wie je een relatie aangaat.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Ruzie met je vriend(in)

In een gezonde relatie heb je respect voor elkaar en houd je rekening met de ander. De ene keer doen jullie wat de een wil en de andere keer wat de ander wil.

Leren van de ruzies

Als je niet goed naar elkaar luistert, wordt de balans verstoord en krijg je ruzie. Dat betekent niet dat je niet meer van elkaar houdt. Ruzie komt zelfs in de beste relaties voor. Het is de kunst om van jullie ruzies te leren door samen over je gevoelens te praten.

Probeer de ruzies niet te ontwijken of naderhand te negeren omdat je bang bent dat ruzies juist relaties kapotmaken. Door altijd maar lief te zijn en de ander gelijk te geven, laat je niet zien wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt.

Hoe kun je de ruzie uitpraten?

Vertel je vriend(in) waarom je boos en verdrietig bent en wat je graag wilt verbeteren in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Speel de liefdesgames op Canyoufixit.sense.info.

Je kunt ook eerst iemand anders vragen hoe je de ruzie kunt oplossen of hoe je daarover met je vriend(in) kunt praten. Misschien hebben vrienden of vriendinnen goede tips voor je!

Wat als je vaak ruzie hebt?

Soms blijf je ruzie maken. Omdat jullie bijvoorbeeld niet van de ruzies leren. Of omdat jullie te veel van elkaar verschillen. Als je steeds vaker ruzie hebt, of ze worden erger, kost het je alleen maar energie.

Hoe moeilijk het ook is, als je veel ruzie hebt is het misschien beter om je relatie uit te maken. Jullie verdienen immers allebei een gezonde, gelukkige relatie met iemand die veel om je geeft.

Geweld in je relatie

Als jullie elkaar tijdens de ruzies ook uitschelden, slaan of schoppen, is jullie relatie niet goed meer. Je hebt dan geen respect meer voor elkaar. Het is dan beter om de relatie uit te maken, want jouw veiligheid en geluk is het allerbelangrijkste!

Blijf er in ieder geval niet mee zitten, maar praat erover met je ouders of met een vriend of vriendin. Zij kunnen je helpen, en je ouders kunnen je ook beschermen. Of bel (anoniem) met de mensen van Korrelatie (0900-1450) of Sensoor (0900-0767).

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

  1. anoniempje xxx

    Beantwoorden

    waaauuuuuwwwwwwwww wat een inspirerende tekst, ik heb het uitgemaakt na dat ik dit heb gelezen

  2. Snoepertje

    Beantwoorden

    ik herken ze allemaal !!! Ik ga het vanmiddag uitmaken

Laat een reactie achter