Van waterpijp roken ga je hartstikke dood

Wel eens een shisha gerookt – je weet wel, zo’n oosterse waterpijp die zo’n vrolijk brobbelend geluidje maakt als je eraan trekt? Naast shisha wordt het ook wel nargila, hubbly bubbly of –lekker plat gezegd- hookah genoemd. Oftewel de waterpijp. Een apparaat voor het roken van speciaal pijptabak met fruitsmaak, zoals appeltabak. De rook, die fantastisch dik en wit als watten uit je gezicht komt kringelen, wordt gekoeld en gefilterd door het water, waardoor het milder aanvoelt in je keel. Dat lijkt een stuk gezonder dan sigaretten. De realiteit is anders.

Fruittabak klinkt gezond, maar nee… in elk soort tabak zit teer en nicotine. En omdat je gemiddeld een uur lang aan het lurken bent tijdens een hubbly bubbly-sessie, krijg je 70 keer meer nicotine binnen dan bij het roken van een sigaret. Dit bleek uit onderzoeken van de World Health Organization en de American Cancer Society. Over een sigaretje doe je meestal niet langer dan vijf minuten, terwijl je met een waterpijp soms een uur lang rook door je longen blijft jagen. Dat maakt het roken van de waterpijp dus helemaal niet minder schadelijk dan andere vormen van roken, maar juist vele malen schadelijker.

De niveaus van schadelijke stoffen blijken per sessie ook vele malen hoger dan bij een enkele sigaret: een onderzoek in opdracht van de National Institute of Health vond 1,7 keer zoveel nicotine, 6,5 keer zoveel koolstof en 46 keer meer teer dan in een sigaret. Je ademt bovendien zware metalen in, afkomstig van het kooltje dat gebruikt wordt als brandstof. Bij het verbranden van het kooltje komen zware metalen, kankerverwekkende chemicaliën en gevaarlijke hoeveelheden koolstofmonoxide vrij. Dat gaat regelrecht je longen in. Uche. Het roken van het snoepjeskleurige, naar sprookjesfruit ruikende wonderapparaat is dus alsof je een turbosigaret opsteekt die je longen een uur lang volpompt met drama.

Dus, liefhebbers van Oosterse rookwaar: het roken van een shisha is net zo slecht voor je als het roken van een sigaret of tien, misschien zelfs meer. Het borrelende water klinkt misschien leuk, maar voegt helemaal niets toe op het gebied van filtratie. En daarnaast, meldt Trimbos er nog bij, werkt het van mond tot mond doorgeven van het pijpje ook nog eens het doorgeven van allerlei leuke ziektes in de hand. En wie wil er nou herpes op z’n lip?

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Waterpijp roken

Waterpijp roken ziet er heel gezellig uit. Toch is het ongezonder dan het roken van sigaretten en minstens zo verslavend. Daarom mag je voor je 18e nog geen waterpijptabak kopen.

Filtert het water de rook?

Nee. De rook stroomt door het water, maar wordt niet gefilterd. De schadelijke stoffen komen dus gewoon in je longen terecht.

Schadelijke stoffen

Als je waterpijp rookt, krijg je dus dezelfde schadelijke stoffen binnen als wanneer je een sigaret zou roken. Bijvoorbeeld nicotine, koolmonoxide, teer en zware metalen. Ook als je fruittabak gebruikt!

Bovendien rook je een waterpijp veel langer dan een sigaret: je neemt meer trekjes. Daardoor komen er dus ook meer schadelijke stoffen in je longen terecht. Bekijk ook het filmpje op Rokeninfo.nl.

Hoeveel jongeren roken waterpijp?

UIt een landelijk onderzoek uit 2012 blijkt dat 23% van de jongeren tussen 10 en 19 jaar minimaal één keer een waterpijp heeft gerookt. Bij 15-19 jarigen was dat in 2012 44%.

Risico's van de waterpijp

Naast de gevolgen van het roken van tabak, heeft het roken van een waterpijp nog meer risico's:

  • Van de koolmonoxide die je inademt, kun je hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Het roken van de waterpijp kan zelfs bij eenmalig gebruik leiden tot koolmonioxidevergiftiging.
  • Als je de waterpijp deelt met anderen, heb je kans op infectieziekten zoals herpes (koortslip) en de ziekte van Pfeiffer.
  • Rokers van de waterpijp inhaleren dieper doordat het water de rook afkoelt en daardoor de luchtwegen minder irriteert.
  • Ook meeroken van de waterpijp is schadelijk.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter