Wat roken met je lijf doet

Omdat de gevolgen van roken vaak pas na langere tijd ontstaan, lijkt een sigaretje niet zo ernstig. Maar schijn bedriegt.

Als je een sigaretje opsteekt gebeurt er heel veel in je lijf. De nicotine verspreidt zich razendsnel door het bloed. Binnen 7 seconden bereikt het al je hersenen. Nicotine stimuleert het aanmaken van adrenaline. Hierdoor gaat de hartslag omhoog, versnelt je ademhaling, worden de bloedvaten samengetrokken en gaat je bloeddruk omhoog. Tegelijkertijd vervoert je bloed minder zuurstof dan je lijf nodig heeft. Je bloed vervoert normaal een behoorlijke hoeveelheid zuurstof naar de hersenen, naar het hart en naar elke andere cel in het lichaam. Maar de koolstofmonoxide in de rook zorgt ervoor dat er minder zuurstof vervoerd wordt en lichaamsdelen een tekort aan zuurstof krijgen. Hierdoor gaat je conditie achteruit en ben je sneller moe bij het sporten of traplopen.

Na een aantal sigaretten raak je al binnen korte tijd verslaafd aan de nicotine. Je krijgt lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid en je rookt eigenlijk alleen nog maar om onthoudingsverschijnselen op te heffen. Ondertussen krijg je er een slechte huid van en een lelijk gebit. Je huid wordt grauw en slap waardoor je er eerder oud uit gaat zien, je tanden worden geel en je gaat ervan stinken. Op den duur ontwikkel je een rokershoestje. De meeste mensen kennen dat plaatje van die zwarte longen wel. De teer die in de longen binnenkomt plakt vast aan het longweefsel. In de longen bevindt zich een enorm aantal trilhaartjes. Deze trilhaartjes hebben als taak het uit de longen drijven van met afval vervuild slijm. De trilhaartjes worden beschadigd door het teer waardoor het vuil zich ophoopt. Je longen proberen het afval te dumpen door te hoesten en ziedaar: het rokershoestje. Tenslotte beïnvloedt roken de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen nadelig. Ook kan het de potentie bij de man verminderen.

Misschien maar twee keer nadenken dus, als je een sigaretje wordt aangeboden…

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Roken

Dat roken ongezond is, dat weten we intussen allemaal wel, maar roken heeft ook andere gevolgen.

Gevolgen voor je portemonnee

Roken kost veel geld. Een pakje sigaretten kost al gauw 6 euro. Als je drie pakjes per week koopt, kost je dat dus 18 euro per week. Dat is 78 euro per maand. Daar kun je een hoop leuke dingen van doen.

Gevolgen voor je uiterlijk

Roken heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar het kan ook gevolgen hebben voor je uiterlijk.

  • Je haren en kleren gaan stinken.
  • Na het roken ruikt je adem niet fris.
  • Je kunt bruine of gele aanslag op je tanden en vingers krijgen.
  • Het is niet goed voor je huid, je kunt eerder rimpels krijgen als je ouder wordt.

Gevolgen voor je gezondheid

  • Je kunt een 'rokershoestje' krijgen.
  • Je conditie wordt slechter: je raakt sneller buiten adem.
  • Je wordt sneller ziek, vooral verkouden.
  • In tabaksrook zitten schadelijke stoffen die uiteindelijk longkanker en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Roken is niet alleen slecht voor jouw gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om je heen die jouw rook inademen en zo 'meeroken'.

Waarom is roken zo verslavend?

Dat komt door de nicotine. Dat is de stof in een sigaret die ervoor zorgt dat je lichamelijk verslaafd raakt. En als je eenmaal bent begonnen met roken, wordt het gemakkelijk een gewoonte. Dat maakt het extra moeilijk om met roken te stoppen.

Kijk voor meer informatie over roken op Jongeren.rokeninfo.nl.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter