Rook je? 10 redenen om te stoppen

Als je nog nooit bent begonnen met roken ben je goed bezig. Maar rook je wel al een tijdje en zie je nog niet echt een goede reden om te stoppen? Check dan dit filmpje eens.


Een filmpje van het Trimbos-instituut.

1. Betere conditie

De koolstofmonoxide in rook zorgt ervoor dat het bloed minder zuurstof naar de spieren vervoert. Rokers zijn hierdoor sneller moe. Wonden en botbreuken van rokers genezen langzamer. Ook is de weerstand van rokers een stuk lager, rokers worden daarom sneller ziek of verkouden. Een niet-roker voelt zich dus een stuk fitter.

2. Meer geld

Het ligt natuurlijk voor de hand om te zeggen dat het je ontzettend veel geld bespaart. Al eens uitgerekend hoeveel eigenlijk? En heb je wel eens bedacht wat je allemaal van dat geld kan doen als je het niet aan sigaretten uitgeeft?

3. Beter seksleven

Deze is vooral voor mannen interessant. Je erectie wordt namelijk groter als je stopt met roken.

4. Alles smaakt lekkerder

Als je rookt proef je je eten minder goed. Het zal je nu niet opvallen, maar als je stopt met roken zal je merken dat je smaak verbetert en je meer van lekker eten kan genieten.

5. Mooiere huid

Van sigarettenrook wordt je huid grauw en slap, waardoor je eerder rimpels krijgt en er eerder oud uit gaat zien. Als je stopt behoud je langer een egale, jonge huid wat er een stuk gezonder uitziet.

6. Een mooier gebit

Van de teer in sigaretten krijg je gele tanden en vies tandvlees. En zeg nou zelf: zo’n geelbruine glimlach is niet echt charmant…

7. Frissere adem

Het is algemeen bekend dat rokers een slechtere adem hebben. Als je als niet-roker met een roker zoent, smaakt dat ongeveer als het uitlikken van een asbak.

8. Je hebt grotere kans op papa of mama worden

Je denkt daar nu misschien nog niet aan, maar rokers zijn minder vruchtbaar. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Roken tast namelijk de kwaliteit van de eicellen aan en van nicotine knapt ook het spermazaad niet bepaald op. Dus als je ooit een keer kinderen wilt bespaar je jezelf en je partner een hoop ellende door niet te roken.

9. Beter humeur

Roken zorgt ervoor dat je niet altijd even opgewekt bent. De nicotine zorgt heel tijdelijk voor een relaxt gevoel, maar zodra de stof is uitgewerkt krijgt je lijf behoefte aan meer. Hierdoor kan je je juist onrustig, geprikkeld en geïrriteerd gaan voelen. Als je eenmaal bent afgekickt kan je meer genieten van dingen.

10. Meer verjaardagen

Je bent vaker jarig aangezien de kans op een langer leven veel groter is!

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Roken

Dat roken ongezond is, dat weten we intussen allemaal wel, maar roken heeft ook andere gevolgen.

Gevolgen voor je portemonnee

Roken kost veel geld. Een pakje sigaretten kost al gauw 6 euro. Als je drie pakjes per week koopt, kost je dat dus 18 euro per week. Dat is 78 euro per maand. Daar kun je een hoop leuke dingen van doen.

Gevolgen voor je uiterlijk

Roken heeft niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar het kan ook gevolgen hebben voor je uiterlijk.

  • Je haren en kleren gaan stinken.
  • Na het roken ruikt je adem niet fris.
  • Je kunt bruine of gele aanslag op je tanden en vingers krijgen.
  • Het is niet goed voor je huid, je kunt eerder rimpels krijgen als je ouder wordt.

Gevolgen voor je gezondheid

  • Je kunt een 'rokershoestje' krijgen.
  • Je conditie wordt slechter: je raakt sneller buiten adem.
  • Je wordt sneller ziek, vooral verkouden.
  • In tabaksrook zitten schadelijke stoffen die uiteindelijk longkanker en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Roken is niet alleen slecht voor jouw gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de mensen om je heen die jouw rook inademen en zo 'meeroken'.

Waarom is roken zo verslavend?

Dat komt door de nicotine. Dat is de stof in een sigaret die ervoor zorgt dat je lichamelijk verslaafd raakt. En als je eenmaal bent begonnen met roken, wordt het gemakkelijk een gewoonte. Dat maakt het extra moeilijk om met roken te stoppen.

Kijk voor meer informatie over roken op Jongeren.rokeninfo.nl.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter