Hoe vraag je om het veilig te doen?

Er zitten best wat voordelen aan de beslissing om veilig te seksen. Het is schoner, want jij en je bed komen niet zo onder de kwak te zitten. Je kunt zorgelozer genieten van de seks, want je hoeft tijdens de seks niet steeds te denken aan het oplopen van een vieze ziekte, en naderhand ook geen spijt te hebben omdat je er een smerige soa aan hebt overgehouden… Genoeg redenen dus om voor te stellen om het met condoom te doen. Maar hoe begin je over condooms?

Zorg dat je altijd condooms bij je hebt. Je kan er niet altijd op rekenen dat de ander eraan heeft gedacht. Denk van tevoren alvast na over hoe en wanneer je het ter sprake gaat brengen. Dan lukt het je op het moment zelf makkelijker. Begin er in ieder geval over voor je broek uit gaat. Komt je partner dan met een smoes, dan wordt het gevaarlijk. Want het is niet het moment voor een discussie. Houd vol dat je geen risico’s wilt lopen. Wil je partner het écht niet, dan moet je je afvragen hoeveel hij of zij om jou geeft.

Ben je nog steeds niet helemaal zeker hoe je condooms ter sprake moet brengen? Deze site staat vol tips & tricks: http://durfhettedoen.sense.info/

Heb je een vaste relatie en willen jullie het liever zonder condoom gaan doen, laat je dan samen testen voor de zekerheid.


Een filmpje van Soa Aids Nederland.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Condoom

Een condoom beschermt je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap. Je kunt condooms onder andere online kopen en bij de drogist en apotheek.

Hoe werkt een condoom?

Het condoom is een elastisch hoesje, meestal van latex, dat je over de stijve penis uitrolt. Het condoom vangt het sperma op en beschermt zo tegen soa's en voorkomt zwangerschap.

Gebruik 'm maar één keer!

Een condoom kan maar één keer worden gebruikt. Ook als een condoom beschadigd is, bijvoorbeeld bij het openen van de verpakking, is hij niet meer betrouwbaar. Gebruik dan een nieuwe.

Hoe gebruik je een condoom?

Bijna alle ongelukjes met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Het is dus heel belangrijk om condooms op de juiste manier te gebruiken. Dat doe je zo:

  1. Scheur de verpakking voorzichtig open. Kijk uit dat je het condoom niet beschadigt als je lange of scherpe nagels hebt. Gebruik nooit een schaar.
  2. Aan het uiteinde van het condoom zit een klein topje dat het sperma opvangt. Neem die tussen duim en wijsvinger en knijp het dicht, want er mag geen lucht in zitten.
  3. Houd met je ene hand het topje dichtgeknepen en zet het condoom op de stijve penis. Rol dan met je andere hand het condoom zo ver mogelijk af over de penis.
  4. Na het klaarkomen kan de jongen het beste het condoom bij de rand vasthouden, zodat het condoom bij het terugtrekken niet van zijn penis af glijdt.
  5. Leg een knoop in het condoom en gooi het in de vuilnisbak.

Heb je al een tijd een relatie en vraag jij je af of je nog door moet gaan met condooms? Dan moet je zeker weten dat je allebei geen soa hebt. Laat je testen bij je huisarts of doe de soa-test op Sense.info.

Oefening baart kunst

Het is niet gemakkelijk om een condoom meteen goed om te doen. Daarom kun je het beste van te voren oefenen. Op jezelf of op een banaan bijvoorbeeld.

Op de website Sense.info vind je een animatiefilmpje over hoe je een condoom omdoet. Op Sense.info staat ook een game over condoomgebruik: over het kopen van, het praten over en het gebruiken van condooms.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter