Een soa wil je dus echt niet krijgen

Dat je van seks allerlei ziektes kan krijgen weten de meeste mensen wel, en ook dat je dit met een condoom best eenvoudig kan voorkomen. En gelukkig doen jongeren bij de eerste keer ook vaak een condoom om: bijna driekwart van de Nederlandse jongeren gebruikt bij de eerste keer een condoom. Toch raken er nog steeds veel mensen besmet met seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

In 2013 kreeg ongeveer 20% van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar een soa. Als je geen bescherming gebruikt is de kans dus best groot dat je besmet wordt door iemand met wie je in bed duikt, aangezien 1 op de 5 van jouw leeftijdsgenoten een ziekte bij zich kunnen dragen. Stom, want van die soa kan je kriebel, uitslag of stinkende afscheiding krijgen, of erger: onvruchtbaar en soms zelfs ongeneeslijk ziek worden.

Ziektes die je door seks kunt krijgen

  • Chlamydia komt het meeste voor onder mensen van 25 jaar of jonger. Het gevaarlijke aan deze ziekte is dat het niet altijd (meteen) klachten geeft. Iemand kan dus gewoon rondlopen met chlamydia zonder dat door te hebben, en kan de infectie dus ook doorgeven.
    Als je geen last hebt van een ziekte lijkt het onschuldig, maar je piept wel anders als het op den duur ineens toch pijn gaat doen en je edele delen gaan bloeden en stinken. Maar het ergste is nog: van chlamydia kunnen zowel mannen als vrouwen onvruchtbaar worden. Het kan later in je leven dus nog eens voor heel veel verdriet zorgen.
  • Gonorroe wordt veroorzaakt door bacteriën die zich vastbijten in de geslachtsdelen, in je keel of zelfs in je ogen. Vrouwen merken er vaak weinig van, mannen hebben meestal juist duidelijke klachten. Het kan leiden tot een gore stank uit je onderbroek, een man kan er een “druiper” van krijgen (gele of groene pus die steeds uit z’n piemel komt), het kan pijn of jeuk en allerlei ontstekingen geven… Kortom, dit wil je niet.
  • Genitale wratten, dat klinkt ook aardig vies he? Het zijn harde, eeltachtige pukkels die om de geslachtsdelen verschijnen, maar ze kunnen zich ook verstoppen in de vagina of de plasbuis van de piemel. Dat kan erg pijnlijk en jeukerig worden. De wratten beginnen klein, maar op den duur gaan ze groeien en kunnen ze zich verder uitbreiden. Je huisarts kan de wratten bevriezen, wegbranden of wegsnijden. Soms verdwijnen ze ook weer spontaan, maar het virus verdwijnt niet uit je lichaam. De wratten kunnen dus terugkeren.
  • Herpes genitalis, ook al zoiets goors. Als je besmet wordt krijg je rode plekjes, blaasjes of zweertjes die jeuken en irriteren, soms gepaard met pijn en koorts. Die plekjes kunnen op de geslachtsdelen zitten en zo overgebracht worden, maar het virus kan het lichaam ook binnendringen via de huid of zelfs via iemands vingers. Het kan ook op andere delen van het lichaam zitten, een koortslip wordt bijvoorbeeld ook door het herpes-virus veroorzaakt. Heb je eenmaal een keer Herpes gehad, dan blijft het virus altijd aanwezig in het lichaam.
  • Hiv is een virus dat het menselijke afweersysteem kapot maakt. Dat is het verdedigingssysteem van het lichaam dat je beschermt tegen virussen, bacteriën, parasieten, afvalstoffen en zieke lichaamscellen zoals kankercellen. Als je met hiv besmet bent kun je eerst verschijnselen krijgen die een beetje lijken op griep, je krijgt bijvoorbeeld koorts. Als je al wat langer met een hiv-infectie rondloopt krijg je last van vermoeidheid, koorts, diarree, benauwdheid, huiduitslag en je valt steeds meer af. Loop je te lang rond met hiv zonder ervoor behandeld te worden, dan krijg je uiteindelijk aids. Er ontstaat dan teveel schade aan het afweersysteem, waardoor je lichaam uiteindelijk niet meer kan strijden tegen gevaren van buitenaf. Daarvan zal je overlijden.

Een soa gaat niet vanzelf over, je zult ervoor naar de dokter moeten. Soms krijg je een inwendig onderzoek, moet je een plasje inleveren of bloed laten prikken. Als blijkt dat je inderdaad een soa hebt, kan je dat niet voor jezelf houden. Je moet namelijk je sekspartner(s) waarschuwen dat hij of zij er misschien ook mee rondloopt, anders verspreiden zij het ook weer verder (ook niet echt een gezellig telefoontje om te moeten plegen).

En dit alles is dus te voorkomen door een condoom te gebruiken…!

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Wat als je een soa hebt?

Als je denkt dat je een soa hebt, is het belangrijk dat je een soa-test laat doen bij je huisarts of bij de GGD. De meeste soa’s kunnen goed behandeld worden. Laat je een soa niet behandelen, dan kan dat vervelende gevolgen hebben.

Soa-test bij de huisarts

Om zeker te weten of je een soa hebt, kun je langs de huisarts gaan. Deze kan je testen. Je hoeft niet bang te zijn of je te schamen. Een huisarts maakt het veel vaker mee dan je denkt.

Geheimhoudingsplicht

Alle dokters hebben geheimhoudingsplicht: zonder jouw toestemming mogen zij niet aan anderen, zoals je ouders, vertellen wat jij hun vertelt.

Let op: wel kan op de rekening van de zorgverzekeraar staan dat je bij de huisarts bent geweest of dat er laboratoriumonderzoek is gedaan.

Soa-test bij de GGD

Als je niet naar je huisarts durft, dan kun je voor een soa-test ook naar een Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Je kunt daar terecht voor onderzoek naar chlamydia. Dit is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Kijk voor meer informatie over de soa-test op Sense.info.

Als je jonger bent dan 25 jaar, is het onderzoek gratis. En als het nodig is, kan er ook op andere soa's getest worden.

Wat is er nodig voor een onderzoek?

Een soa-onderzoek begint met een gesprek. Een arts of verpleegkundige vraagt wat voor klachten je hebt, en hoe en met wie je gevreeën hebt. Op basis van jouw antwoorden bepaalt de arts welk onderzoek nodig is. Bij jongens is een urine-onderzoek vaak al genoeg. Meiden kunnen zelf een uitstrijkje maken van de vagina.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter