Sigaretje gerookt? Dit kreeg je binnen

Wist je dat er meer dan 4000 ingrediënten in een sigaret zitten?

De tabak in een sigaret bestaat meestal uit een mengsel van verschillende tabakssoorten waaraan geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd om een merk z’n unieke smaak te geven. Sommige sigaretten bevatten ook stoffen die in voedingsmiddelen voorkomen, zoals gist (een schimmel waarmee je ook bier of brood kunt maken), cafeïne (zit in koffie en thee), bijenwas, wijn en chocolade. Dit wordt toegevoegd om de smaak of de geur van sigaretten te verbeteren. Hoewel sommige van deze ingrediënten redelijk veilig zijn als voedsel, kunnen ze bij verhitting en verbranding giftig en kankerverwekkend worden.


Een filmpje van het Trimbos-instituut en het RIVM.

In tabak zitten ook bekendere kankerverwekkende stoffen en chemicaliën. De bekendste zijn teer en nicotine. De teer in de sigaret is zwart en kleverig, net als de teer die op de weg wordt aangebracht. Daar krijgen rokers dat rochelende hoestje van. Nicotine is een van de verslavende stoffen in tabak. Maar paffers inhaleren nog veel meer giftige stoffen zoals koolmonoxide en chemicaliën als ammoniak en formaldehyde. Het schoonmaakhok van de McDonald’s is er niks bij! Er zitten zelfs radioactieve stoffen in tabaksrook, die in de kunstmest voor de kweek van de tabaksplant zaten.

Je staat er dus misschien niet altijd bij stil, maar als je even relaxt een peukje opsteekt in de pauze ben je jezelf eigenlijk aan het blootstellen aan een portie gif. En dat is nog verslavend ook!

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter