Meer meldingen online seksueel misbruik

Als je via internet te maken krijgen met seksueel misbruik, kan je dit (anoniem) melden op de website Helpwanted.nl. Het aantal meldingen dat daar binnenkwam is de afgelopen jaren alleen maar aan het stijgen.

Het internet biedt talloze mogelijkheden. Je kan er terecht voor je huiswerk, maar leuker nog: je kunt uren besteden aan grappige video’s kijken, berichtjes achterlaten op Facebook, domme spelletjes spelen, en je kunt met bekend en onbekende mensen chatten en cammen. Zowel op je computer en via je telefoon. Best onschuldig allemaal, totdat dat je via de webcam of chat wordt geconfronteerd met ongewenste seksuele intimiteiten, zoals beelden van naakte geslachtsdelen, de vraag om je uit te kleden of om andere seksuele dingen te doen voor de cam. Of als je erachter komt dat je (naakt)foto of een video van je op internet is beland, terwijl dat niet de bedoeling was. Voordat je het weet heeft de hele school jouw foto op z’n schermpje. En zoiets verdwijnt niet snel of makkelijk meer van internet.

Zelf zoiets meegemaakt, maar er nog niemand over durven vertellen? Je kunt de situatie melden Helpwanted.nl. Je krijgt dan advies wat je in jouw situatie het beste kunt doen. Soms betekent dat aangifte doen bij de politie of contact opnemen met de website waar de foto of de video te zien is. Op Helpwanted staan ook handleidingen die je helpen om je profiel zo in te stellen dat je zo min mogelijk risico loopt.

Bekijk reacties Schrijf een reactie

Internetseks

Internetseks of cyberseks is seks via internet. Bijvoorbeeld voor de webcam je kleren uittrekken.

Wat is sexting?

Sexting is ook een vorm van internetseks. Je stuurt dan erotische berichtjes, filmpjes of foto's naar elkaar.

Hoe houd je het leuk?

Online flirten kan heel leuk en spannend zijn en daar is ook niks mis mee. Maar het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn.

  • Jij bepaalt wat je doet. Blijf daarom goed nadenken en luister naar je gevoel. Als je het niet vertrouwt, stop je.
  • Zorg dat je zeker weet met wie je internetseks hebt en dat je die persoon kunt vertrouwen.
  • Stuur niet zomaar een naaktfoto naar een ander.
  • Maak goede afspraken met elkaar, bijvoorbeeld dat jullie foto's direct weer verwijderen en niet doorsturen.
  • Zorg dat je nooit herkenbaar, bijvoorbeeld met je gezicht, in beeld bent.
  • Beveilig je telefoon goed, zodat anderen niet zomaar bij jouw foto's en filmpjes kunnen komen.

Wat kan er misgaan?

Er kunnen vervelende dingen gebeuren als je je kleren uittrekt voor de webcam of iemand een naaktfoto stuurt via de sociale media. Anderen kunnen jouw foto's en filmpjes doorsturen of zelfs op internet zetten, waar iedereen het kan zien.

Weet je bijvoorbeeld zeker met wie je het doet? Kun je die persoon vertrouwen en houdt deze rekening met jouw privacy? Zelfs van foto’s die je op Snapchat zet, kan een screenshot worden gemaakt. Je kunt ook gechanteerd worden, dan moet je doen wat iemand zegt, anders zet deze de foto's online.

Foto's en video's van anderen

Dan de andere kant van het verhaal: wat doe jij met foto's of video's van anderen? Je kunt iemand veel pijn doen met het doorsturen van de beelden. Bovendien is het zelfs strafbaar als je geen toestemming hebt gekregen. Je kunt deze dus beter zo snel mogelijk verwijderen.

Problemen? Praat erover

Als je een nare ervaring hebt meegemaakt, dan is het goed om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook een familielid of een leraar. Je kunt ook bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432). Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten.

Er staan foto's van mij online! Wat nu?

Als iemand foto's of filmpjes van jou op internet heeft gezet, doe daar dan melding van via Helpwanted.nl. Kijk ook op Meldknop.nl. Daar vind je ook handige informatie om de foto's of video's van internet te laten verwijderen.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Naar artikel

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, schrijf de eerste.

Laat een reactie achter